Ajokaluteollisuutta ja kodinhoidon historiaa

Tuulos-Seura hallinnoi ja ylläpitää kotiseutumuseo Museo-Eerolaa Sydänmaalla, noin kilometrin päässä Kauppakeskus Tuulosesta.

Museo-Eerolan taloon Sydänmaalla Tuuloksessa perustettiin kotiseutumuseo jo vuonna 1962. Mu­seossa on talonpoikaisesineistön lisäksi Tuuloksel­le ominaista ajokaluteollisuutta sekä kotitalouteen keskittyvä museokokonaisuus. Hirsinen pääraken­nus on 1850-luvulta ja jyväaitta vuodelta 1754.

Museo on auki rajoitetusti kesäkuukausina ja sekä myös erikseen tilauksesta museoisännän kanssa sopien. Tuulos-Seura omistaa myös Pappilantiellä sijaitsevat lainajyvämakasiinit.

Museokokonaisuuteen kuuluu van­han maatalon pihapiiri, josta löytyy päärakennus, kaksi aittaa, navetta sekä puimala. Rakennukset on si­sustettu teemoittain talonpoikai­seen henkeen paikkakunnan omilla vanhoilla esineillä.

Museon erikoi­suutena ovat vanhat ajokalut, reet ja rattaat, joista pitäjä on ollut eri­tyisen tunnettu 1920–1950-luvuilla. Kaikkiaan kokoelmiin kuuluu noin 30 erilaista ajokalua. Yksi aitoista on sisustettu Hyvän perheenäidin museoksi, joka esittelee erityisesti naisten käytössä ollutta esineistöä viime vuosisadan ensimmäiseltä puoliskolta.

Museo-Eerola Sydänmaantie 125, 14810 Tuulos

Museoisäntä: Jaakko Sorsa, jaska1940(at)gmail.com